Одржан 82. Конгреса СНО

Српска народна одбрана одржала је 82. Конгрес, обележила 109 година од оснивања и прославила Видовдан, своју Славу

Kонгресу, који је одржан 24. јуна 2023 у нашем дому у Чикагу, поред  чланова Централног одбора присуствовали су делегати месних одбора из САД као и дугогодишњи чланови и добротвори СНО из Чикага.

Конгрес је почео молитвом, а потом минутом ћутања и одавањем поште нашим преминулим члановима. Рад Конгреса текао је уобичајеним редом:  усвојен је дневни ред и изабрано  је Председништво Конгреса. Оно што је било веома необично и што се по први пут десило у СНО од њеног оснивања, а на радост свих присутних, јесте да су два бивша председника присуствовали и водили Конгрес: Небојша Живковић као председник и Драган Вујошевић као потпредседник. Добили су велики аплауз.

Поздраве Конгресу упутило је више чланова и пријатеља, а са посебно, пажњом је био примљен поздрав  Драгана Ћирића, уредника ''Слободе.'' 

Учесници 82. Конгреса усвојили су заједничку Резолуцију која ће бити штампана у Слободи, а биће објављена и на интернет страници СНО (www.snd-us.org). 

На велико задовољство свих присутних за председника је једногласно изабран Никола Марић, дугогодишњи члан, који СНО носи у своме срцу.

Познати научник и  српски родољуб, Михајло Пупин, основао је  СНО у Њујорку 1914. Велики српски песник и дипломата Јован Дучић обновио је рад СНО 1941. у Чикагу.

Рад  СНО почивао је и почива на Видовданском завету, на оној вери и визији коју српски народ носи вековима у својим душама; на вери у бесмртнога кнеза Лазара, косовског витеза и на јато косовских мученика, који су свесно одабрали да буду жртве бранећи своју светосавску веру.

Питали смо ново изабраног председника, брата Николу Марића како се осећа као нови председник ове старе организације. Ево шта нам је рекао и шта нам је поручио:

''Драга браћо и сестре, чланови и пријатељи Српске народне одбране! На Конгресу С.Н.О у Чикагу, одржаном у суботу, 24. јуна ове године изабран је нови одбор ове старе и славне српске патриотске организације. Будући да је седиште организације у Чикагу, држава Илиноис, Одбор се по традицији увек бирао од чланова Одбране који су живели у том граду и околини, а разлози су увек били практични јер су и канцеларије управо тамо, тј. У згради Српске народне одбране на N. Elston Авенији.

Ми прошле године нисмо могли да изаберемо новог председника због недовољног броја правоваљаних делегата па смо изабрали један привремени одбор који је функционисао до овог Конгреса. Ни ове године нисмо нашли некога из Чикага да се кандидује за председника, па је избор пао на једног старог члана из Кливленда, Охајо, то јест на моју маленкост.

Само љубав и поштовање према Српској народној одбрани и људима који су претходно водили ову организацију руководила ме је да на себе примим ово тешко бреме. Наравно, биће ми потребна велика помоћ од осталих чланова Одбора као и од свих вас добронамерних чланова и пријатеља ове витешке организације. Само на тај начин ће моћи да опстане и напредује наша Српска народна одбрана коју су успешно водили њени славни претходници.

СЛОБОДА, наш службени орган нема онај број претплатника који би нам омогућио да макар покријемо трошкове штампања. Зато вас молим, претплатите се на ове старе новине које су огледало целе организације. Тешко је данас да човек изађе из неког ресторана а да не потроши педесет долара, а то је претплата на СЛОБОДУ за целу годину.

Са своје стране учинићу све што је у мојој моћи да ова организација не само опстане, него да ојача и напредује. Наравно, то не могу сам да учиним, нико то не може сам.''

Очекујемо да нам се придруже млађе генерације родољубивих Срба и Српкиња, како бисмо били успешнији у очувању нашег националног идентитета овде у Америци, али и да више помогнемо хуманитарне, културне, верске организације у Отаџбини.

Инфо служба СНО

Штампа Ел. пошта

Резолуција 82. Конгреса Српске народне одбране у Чикагу

Српска Православна Црква: Поздрављамо Његову Светост, патријарха Српске Православне Цркве г. Порфирија са поруком да ћемо као верници подржати његов рад у очувању и јачању јединства СПЦ, а које је засновано на учењу Светога Саве.

Настави са читањем

Штампа Ел. пошта

Резолуција 81. Конгреса Српске народне одбране у Чикагу

Доследни идеалима утемељеним духовношћу Св. Саве, жртвом косовских јунака, Карађорђевих устаника, бораца у ратовима за ослобођење 1912-1918, Равногорског покрета 1941-1945. и западних српских земаља 1991-1995.,

Настави са читањем

Штампа Ел. пошта

Резолуција 79. Конгреса Српске народне одбране у Чикагу

snd grb

Делегати 79. Конгреса Српске народне одбране, свесни тешког положаја Срба у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Хрватској и Северној Македонији, доносе следећу

РЕЗОЛУЦИЈУ:

Захтевамо од владе Србије да не поклекне под притисцима и неправдом моћника у очувању српске духовне колевке на Косову и Метохији и да буде упорна подршка нашем храбром народу. Такође, апелујемо на владу Србије да подржи и речима и делом Српску православну цркву у свему што буде чинила за српски народ.

Поздрављамо Његову Светост, патријарха Српске православне цркве, господина Иринеја уз поруку да учини све што је у Његовој моћи да очува јединство Српске православне цркве у данима великих искушења и напада на нашу Цркву и народ ослањајући се на учења Светога Саве.

Подржавамо борбу Митрополије црногорско-приморске и епархије Будимљанско-никшићке за очување имовине СПЦ, српског језика, културе и традиције на простору Црне Горе. Братском народу Црне Горе желимо да у новој демократској власти остане верна својим јуначким прецима и свецима.

Поздрављамо Србе у Републици Српској, Црној Гори, Македонији, Хрватској, а нарочито оне на Косову и Метохији и поручујемо им да их Срби у расејању никада нису и неће заборавити. Опомињемо поново да и после 25 година од злочиначке хрватске акције „Олуја“ преживелим Србима није обезбеђен повратак на своја огњишта, нити им је враћена сва имовина.

Апелујемо на Србе широм света да негују српски језик и српску ћирилицу и да их преносе на млађе генерације, нераздвојни и веома важни део у очувању српског духовног и националног идентитета.

Позивамо Србе у Северној Америци да се укључе и подрже рад и активности Српске народне одбране на очувању православне вере, културе и родољубља.

Поздрављамо све српске националне  организације у расејању и позивамо их да се придруже нашој борби и да никада не забораве шта је СНО у заједници са Српском православном црквом, Српским народним савезом и Српском братском помоћи учинила за њихове очеве и дедове у тешким данима по изласку из  нацистичких заробљеничких логора.

Чикаго, 13. септембра 2020. године

Учесници 79. Конгреса СНО у Америци

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.