Фонд Михајло Пупин

СТИПЕНДИЈE СРПСКЕ НАРОДНЕ ОДБРАНЕ У АМЕРИЦИ ИЗ ФОНДА "МИХАИЛО ПУПИН"

Када је Српска народна одбрана објавила конкурс за доделу стипендија српским студентима из свог Фонда »Михаило Пупин«,пре пет година, најпре су били срећни сви у СНО јер се остварује онај план да наша организација активно учествује у помоћи Отаџбини на врло својствен начин, а како ствари стоје и јединствен и врло успешан.

Наиме, СНО ће ући и у неке друге књиге по начину и критеријумима доделе стипендија. Не само да су студенти били врло заинтересовани за ову стипендију, већ се и од студената тражило понешто заузврат: да својим потписом потврде да неће напустити Отаџбину, да су чланови односно да одлазе у цркву и да им то својим потписом и печатом потврди свештеник, да имају просек оцена већи од 9 и да су најмање завршили другу годину студија.

Рећи ће неко - много тражимо. Не, наш је одговор, ово је минимум испод кога ми - као организација Срба која више од девет дугих деценија стоји на бранику Српства и православља у свету и која међу Србе Америке уноси и разноси тај национални елан - не смемо да идемо. И то је био одговор да нашу жртву и жртву наших помагача који су даровали средства Фонду учинимо смисленим и да зарад њихових идеала као и идеала ове организације покушамо нешто да учинимо.

И - верујте - већ се виде видни и велики резултати! Не само да је труд око свега, како Радне групе СНО која је пројекат осмислила и дала му јасне смернице шта да буде тражено од студената, будућих добитника стипендија, успео - већ је и премашио, бар за сада, наша очекивања.

Све нам то даје велику наду да и даље и у што већој мери допуњавамо наш Фонд за стипендирање српских студената »Михаило Пупин« како би помогли што више тих младих српских »Пупина« који ће своју памет и стечена знања употребити за унапређење своје Отаџбине. Па и овога пута апелујемо на све наше дародавце да имају у виду и даље ову врло успешну акцију СНО. Иако ће се можда, из године у годину, правила и мењати и додавати, идеја је врло успела а помоћ ће примити 20 стипендиста СНО и за наредну 2008. годину.

Биће то једна изванредна прилика да на дан Светог Саве у Београду Српска народна одбрана у Америци, чија ће делегација само за ту прилику отпутовати у престоницу, пред собом и уживо види будућност Србије. Још да се само изборимо да ове младе генерације добију шансу да своја знања искористе на добробит свог отачаства - онда би то било остварење и свих снова која су и руководила предлагаче, подржаватеље и помагаче целог пројекта.

Српска народна одбрана одлази у Београд да ода признање и уручи стипендије младој Србадији која треба да буде понос и научни и национални.

И знајте, све стипендије, садашње и будуће, дар су вредних руку и плод узорног рада наших људи у расејању, наших чланова и пријатеља, поносних Срба Америке

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.